Heel goed schrijven. De kracht van geschreven woord.

Wie mij kent weet dat ik gek ben op schrijven, op taal, op mooie zinnen. Al jaren schreef ik over mijn reis in mijn persoonlijke ontwikkelingen. Over de diepte, de duisternis, over de mooie kanten en over mijn idealen. Pas jaren na mijn eerste stukken besefte ik me hoe helend schrijven kan werken.

Geef mij een thema en een kwartiertje en er komen lappen tekst of kwetsbare gedichten uit mijn pen. Taal is zeg maar echt mijn ding. Vooral de diepte, de duisternis, de pijn en de kwetsbaarheid schrijft nou eenmaal heel erg lekker.

Waarom schrijven?

Mocht je ook uit generatie Y komen dan voel jij waarschijnlijk, net als ik, de druk die op ons ligt. Geen huizen te vinden, een torenhogen studieschuld, grote dromen, weinig kansen, perfectionisme. Tel daarbij ook nog even het intergenerationele trauma op en het is niet zo raar dat juist wij de generatie zijn met de meeste burnouts. Intergenerationeel trauma komt vaak pas in de 3e generatie tot uiting waardoor wij nu dealen met de gevolgen van de trauma’s die onze grootouders overhielden aan de oorlog.

Leuk, maar waarom dan schrijven?
We onderdrukken voortdurend onze emoties. Voel je iets opkomen? Dan is daar Netflix, Thuisbezorgd, het fantastische neppe leven dat Instagram heet. We kunnen altijd afleiding vinden en voelen daarmee dus onze emoties nooit eens echt.

Om je gedachten en emoties de ruimte te geven, te ordenen of om er achter te komen wat er überhaupt voor emoties bij je spelen, kan schrijven de uitkomst zijn. Je zet je emoties, wensen, gedachten en zorgen op papier en kunt er dus ook gemakkelijker bij.

Foto door lil artsy op Pexels.com

Hoe begin je met schrijven?

Ik wil je altijd adviseren om echt met pen en papier te gaan schrijven. Allemaal leuk en aardig dat digitale tijdperk maar er is zit een hoop afleiding tussen en typen werkt toch net even anders dan met de hand schrijven. Wanneer je met pen en papier werkt zijn er andere verbindingen in je hersenen bezig waardoor er ook meer diepgang, en dus heling, gaat plaatsvinden.

Koop een mooi notitieboekje, pak een fijne pen en bedenk even waarom je dit wilt doen. Is er iets wat je wilt onderzoeken, wil je ontdekken of dit überhaupt iets voor je is, of is er al een duidelijk thema waar je de diepte mee in wilt.
In welke frequentie wil je gaan schrijven? Ga je dagelijks in gesprek met jezelf of toch liever eens per week of wanneer de behoefte er is?
Ik ben zelf geen voorstander van dagelijks, niet omdat het niet goed is, maar omdat ik dan sneller afhaak. Dag vergeten, dus laat maar zitten. Voor mij zijn mijn schrijfsessies vooral na een therapiesessie of met een vol hoofd.

Je kunt beginnen door een vraag te beantwoorden, een random woord op papier te zetten of te mediteren en aan de hand daarvan je gedachten de vrije loop te laten. Je zult merken, hoe vaker je schrijft hoe gemakkelijker het wordt.

Welke vragen stel je jezelf?

Als je besluit dat vrij schrijven voor nu nog niet bij je past zijn er op pinterest heel veel journal vragen te vinden. Je kunt gewoon zoeken op een thema en je kunt een jaar vullen met mooie vragen.
Ik begin vast met 10 vragen aan jou waar jij op zou gaan kunnen schrijven. En ik zou mezelf niet zijn als ze niet vooral gericht waren op innerlijke kind heling.

Wat deed jij voor je plezier als kind? Waarom ben je daar mee gestopt?

Wat is je eerste herinnering als het gaat om schaamte?

Op welke manier maak jij jezelf dagelijks of wekelijks prioriteit?

Benoem 5 redenen waarom jij gelooft dat jij van waarde bent.

Waar ben je bang voor? Vermijd je deze dingen of ga je juist je angsten aan? Waarom?

Wat zou je willen dat het kind in jou zou weten wat jij nu wel weet?

Schrijf een brief aan iemand die veel voor jou heeft betekent in je jeugd, bedank hem of haar en schrijf ook op waarom deze persoon zoveel voor je betekent (heeft).

Hoe gaat het echt met jou? Hoe vaak voel jij je op deze manier? Welke gedachten over jezelf roept dit gevoel op?

Wat was in jouw kindertijd jouw safespace? De plek waar je heen ging in emotie of waar jij je veilig en vrij voelde. Wat maakt deze plek zo bijzonder?

Wat vind je het leukste aan jezelf?

Ik ben benieuwd welke vraag jij gaat gebruiken en wat schrijven voor jou en jouw mentale gezondheid gaat doen!

Liefs,

Tessa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s