Ongelukkig zijn, zo doe jij jezelf dit aan

Wanneer je je ongelukkig voelt leg je dit 9 van de 10 keer buiten jezelf. Het regent alweer, je vriendin zei jullie lunchdate af of de auto is alweer stuk. Maar weet je wat het is? Niemand maakt jou ongelukkig behalve jouw gedachten! Je doet het zelf en stiekem geniet je daar ook nog eens van.

Wat een onzin! Ik hoor het je denken. Waarom zou ik genieten van ongelukkig zijn? Omdat je een keuze hebt, daarom. En je kiest er constant voor om voor de weerstand te kiezen, voor het nare gevoel.

De bus gemist, ruim een half uur wachten op de volgende. Wat een klote dag heb ik. Een half uur lang sta ik hier vol boosheid te wachten op de volgende bus. Geïrriteerd zeg ik de volgende buschauffeur gedag en mijn hele dag loopt mis alleen omdat ik mijn bus vanmorgen gemist hebt.

Onzin, je hebt de bus gemist, super vervelend en onhandig. Verder niets. Je dag is niet verpest door 1 moment. Een half uur wachten biedt weer de kans om nog even die ene vriendin te bellen, dat nieuwe album te beluisteren of die interessante podcast af te maken.

De situatie in beide gevallen is het zelfde. Het gevoel is totaal anders. De kracht van keuzes! Door meteen geïrriteerd te raken creëer jij je eigen ellende. Onbewust, maar je creëert het. Voordeel daarvan is dan weer dat je het ook zelf kunt stoppen.

Foto door Nita op Pexels.com
De kracht van de keuze

Feit in het leven is dat je geen tot weinig controle hebt over de buitenwereld en alle controle over jouw binnenwereld. Alle frustratie en ellende komt voort uit hoe jij denkt en daarmee is jouw ongelukkig zijn heel vaak je eigen verantwoordelijkheid. Ik heb het hier natuurlijk niet over zaken die door anderen jou worden aangedaan.

Maar in de meeste vallen is het zo dat jouw ongeluk jouw eigen schuld is, ook als de ander iets naar jou deed. Wanneer jij je beledigt voelt kies je er voor om je beledigt te voelen. Als je ziek wordt kies je er voor om jezelf ook zielig te voelen. Als iemand voorkruipt in de winkel kies je er voor om boos te worden.

Het komt zoals het komt

Verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven is niets meer en niets minder dan het leven nemen zoals het komt. Je bent geen slachtoffer, als jij er niet voor kiest om met meer compassie naar dingen te kijken zal je ook niet opeens gelukkig worden. Dat is iets anders dan je handen er vanaf trekken trouwens. Verantwoordelijkheid nemen is jouw geluk serieus nemen en liefdevol kunnen kijken naar het gedrag van een ander, niet wegkijken.

De kracht van gedachten

En nee het is niet zo simpel als het lijkt. Je denkt niet spontaan even op een andere manier. Ons brein reageert nou eenmaal vaak op de automatische piloot zonder dat je echt doorhebt wat er gebeurt.

Wanneer jij denkt aan iets verdrietigs ga je je ook snel zo voelen. Jouw gedachten hebben de kracht om je gevoel te beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om zicht te krijgen op die automatische denkprocessen. Het is dus niet fout als je direct in die negatieve vorm denkt, als je het maar gaat herkennen en er ook een positieve naast kan zetten.
Wat hij/zij over mij denkt zegt niets over mij.
Misschien heeft hij/zij wel een punt, ik neem het mee voor de volgende keer.
Misschien heeft deze persoon wel een rot dag, mijn dag is goed dus laat hem/haar maar voor mij bij de kassa.

En onthoud, er is altijd iets te doen om een situatie te verbeteren. De kleinste stap kan net dat beetje lucht bieden. Jij bent je eigen probleem en wanneer je daar zicht op kunt krijgen kun je ook zoveel veranderen! Kleine stapjes dan komt het vanzelf goed!

Liefs,

Tessa

Advertisement

One thought on “Ongelukkig zijn, zo doe jij jezelf dit aan”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s