Een prikkelende ervaring – Waarom een spijkermat

Mijn eerste spijkermat kocht ik in mijn burn-out. Na veel goede verhalen te hebben gelezen besloot ik de gok te wagen, gelukkig maar want wat is dit fantastisch! Misschien is voor jou een spijkermat iets nieuws, en aangezien ik vind dat iedereen met spanningsklachten dit eens moet hebben getest besloot ik een artikel aan dit fantastische product te wijden.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat, ook wel acupressuurmat is een mat met hierop wel 8800 drukpunten verdeeld over meerdere rondjes met punten. Klinkt niet per se heel ontspannend nu trouwens. Wanneer je gaat liggen op deze mat drukken al deze punten in je zenuwuiteinde in de huid waardoor je doorbloeding wordt gestimuleerd en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Door de pijnprikkel die je lichaam ervaart bij het liggen komen ook de gelukshormonen endorfine en oxycotine vrij, goed voor lichaam en geest dus!
Er zijn verschillende soorten spijkermatten in omloop in verschillende prijsklasse. In dit artikel refereer ik steeds terug naar de mat van Flowee.

Waarom dan een spijkermat?

Nou was ik zelf al overtuigd na het lezen over doorbloeding, afvalstoffen en gelukshormonen maar goed. Er is meer! En dat is nog heel veel beter. Een spijkermat kun je inzetten voor het ondersteunen van een gezonde leef style en het toevoegen van meer rust en ontspanning aan je leven. Zo kun je de mat inzetten bij de volgende klachten:

  • Rugklachten
  • Slapeloosheid
  • Stijve en vermoeide spieren
  • Migraine
  • Fybromyalgie
  • Vermoeide voeten, wintervoeten of hielspoor
  • Chronische pijn
  • Frozen shoulder
  • Burn-out of stressklachten

Je kunt op de rug gaan liggen, wat ik meestal doe, maar bij bijvoorbeeld een opgezette buik, buikpijn of menstruatieklachten kun je ook op je buik gaan liggen. Bij rusteloze benen leg je hem alleen onder je benen en op de mat gaan staan is natuurlijk ook een optie. 1 mat voor zoveel situaties vind ik een hele prettige aankoop!

Foto door Nataliya Vaitkevich op Pexels.com
Een spijkermat gebruiken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ja het op een spijkermat gaan liggen is pijnlijk. Het opstaan trouwens ook. Maar goed, het advies is ook om eerst met een dun laagje kleding te gaan ervaren en dit pas later met een blote huid te doen.

Je begint door de mat neer te leggen en voor de mat te gaan zitten. Ga langzaam achterover en probeer je gewicht gelijkmatig over de mat te verdelen tijdens het liggen.
Dit geeft een pijnprikkel waardoor oxytocine en endorfine worden aangemaakt. Nu is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten. Na enkele minuten verdwijnt de pijnprikkel en ga je ontspanning je lichaam ervaren. Hier komt een warm gevoel bij vrij, dit komt door de doorbloeding die is geactiveerd. Je kunt nu gaan liggen zolang als voor jou goed voelt. Ik probeer hier altijd zeker 20 minuten te liggen.

Wat ik vaak doe is de mat meenemen in mijn bed ik ga hier op liggen voor het slapen en lees ondertussen een boek. Hierdoor ben je minder bezig met de pijnprikkel en kun je zeer ontspannen beginnen aan de nacht.

Maar je kunt ook zeker in de ochtend beginnen met je mat of even een vrij kwartiertje midden op de dag hier doorbrengen!

Veel plezier met ontspannen!

Je kunt de Flowee spijkermatten hier bestellen.
Dit is een affiliate link. Voor dit artikel ben ik niet betaald en komt volledig uit mezelf.

Veel liefs,

Tessa

Advertisement

One thought on “Een prikkelende ervaring – Waarom een spijkermat”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s