De kracht van de natuur, een deepdive in aromatherapie

Gek eigenlijk, hoe we paracetamol slikken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar alles wat de natuur ons te bieden heeft benoemen als alternatief?! In 2020 haalde ik mijn diploma tot aromatherapeut en vandaag neem ik je mee in de kracht van de natuur.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie gaat over essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, die zowel lichamelijk als geestelijk een positieve uitwerking hebben op ons bestaan. Het gaat om oliën gewonnen uit planten, struiken, bloemen en kruiden met elk hun eigen heilzame werking.

De geuren die deze oliën vrij geven spelen in op je onderbewuste, tegelijk heeft toepassing op het lichaam ook veel voordelen. Denk aan huidherstel, antibacteriële werkingen en verkoeling of verwarming.

Hoe gebruik je essentiële olie?

Allereerst wil ik beginnen met zeggen dat het NIET om geur draait. Leuk dat de oliën ook lekker ruiken, maar het gaat om de werking. Door te kiezen voor geur kun je jezelf of mensen om je heen echt blootstellen aan risico’s. Je kunt er voor kiezen om oliën, zoals de foto hier boven, in een diffuser te laten verdampen. Hier komt inderdaad alleen geur vrij, maar dit kies je dus op werking. Soms is mijn diffuser aan met geuren die ik niet lekker vind maar waarvan de werking fantastisch is.

Ook kun je oliën, verdund met een drager olie zoals amandelolie, op de huid aanbrengen. Denk aan massage maar ook aan rollers. Kun je een inhaler vullen om op deze manier altijd een middeltje tegen hooikoorts bij je te dragen of kan er etherische olie worden verwerkt in je skincare.

Met risico’s bedoel ik ook echt risico’s. Denk aan salie in de diffuser en je vriendin die pril zwanger is die langskomt. Salie heeft een wee opwekkende werking en zal dus kunnen veroorzaken dat er een miskraam opgang komt. Of wat denk je van oliën die bloeddruk verhogend zijn en jij, of iemand in je omgeving heeft al een flink hoge bloeddruk. Ga dus met gezond verstand om met de olie. Je neemt paracetamol ook niet voor z’n smaak. (hoop ik)

Veiligheid

Ik benoemde hier boven al even kort wat risico’s. Toch wil ik je verzekeren dat met etherische olie werken vooral heel leuk en fijn is! Het kan op zoveel vlakken iets voor je gezondheid betekenen.

Wanneer je met gezond verstand met de oliën werkt is er niks aan de hand. Laat je altijd goed inlichten voor een gediplomeerde aromatherapeut (en dus niet door de zoveelste “olie coach” met merken als Young living en Doterra) En ja die merken zullen vast ook hele kundige mensen in hun teams hebben maar zolang zij nog praten over oliën innemen, kinderen blootstellen aan bijna alle oliën (echt een NO GO) of zeggen dat puur op de huid geen issue is ben ik niet te spreken over deze merken.

Ga ook geen oliën kopen bij een de tuinen, kruidvat of action. Als je bedenkt dat er ruim 80 rozen in 1 druppel rozen olie zitten dan kan een flesje van 10ml nooit 5 euro kosten toch?

Waar koop je dan wel?

Zelf ben ik erg van van 2 merken. Chi en de Groene Linde.

Die laatste koop ik altijd via PureByMe! Een super leuke webshop en instagram account die je ook heel kundig en goed advies kan geven!

Vragen over oliën? Je mag ook mij altijd een DM sturen!

Ben jij al bekend met etherische oliën?

One thought on “De kracht van de natuur, een deepdive in aromatherapie”

  1. Ik geloofde nooit zo sterk in de werking van die olieën. Tot mn vriend en ik een paar nachten achter elkaar met nachtmerries wakker werden. Bleek dat we steeds “forgiveness” in de diffuser hadden ’s avonds. Daarna niet meer gedaan en geen last meer van nachtmerries! Dus blijkbaar had het zeker effect op mentaal/emotioneel niveau!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s