Zo maak jij jezelf weer belangrijk.

In een wereld waar we vooral bezig zijn met hoe we over komen als zeer geslaagd op social media is het soms ontzettend eenzaam en kwetsbaar om je ware gevoel eens te tonen. Gevolg? Je loopt jezelf voorbij, doet meer dan je aan kunt of speelt een rol om maar niet kwetsbaar te hoeven zijn.

Goed, we zijn dus gewend geraakt aan mooi weer spelen, jezelf vooral belangrijk maken voor anderen en jezelf op een 2e 3e of 4e plaats zetten. Zonde, want als jij jezelf geen prioriteit maakt, wie doet het dan?

Als jij jezelf niet serieus neemt en jezelf niet de moeite waard vindt, hoe gaat een ander dan ooit jouw waarde inzien? Als jij niet op de rem trapt rol je zo een burn-out in. En ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het, ondanks hele interessante levenslessen, niet per se een aanrader is om die burn-out te krijgen.

Maar goed, jezelf belangrijk maken, hoe doe je dat? Zeker wanneer je altijd hebt aangestaan voor anderen is het lastig om opeens die omschakeling te maken.

Foto door Lisa Fotios op Pexels.com

Begin klein!

Je hoeft niet opeens alles anders te doen! Juist dan gaat het niet lukken. Begin klein. Kies bijvoorbeeld 1 dag per week uit waarop jij jezelf belangrijker maakt dan alles en iedereen. Je gaat op die dag 15 minuten iets voor jou doen. Dat kan iets actiefs zijn maar niks doen is ook zelfzelf! Stel je kiest om elke donderdag jouw zelfzorg dag te maken. Dan begin je er mee door bijvoorbeeld 2 maanden lang elke donderdag van 19:00 tot 19:15 jouw moment te maken. Heeft iemand jou nodig? Dan kan dat voor 19:00 uur of na 19:15. Op deze manier kader je heel bewust een moment af maar hoef je ook niet direct alles in je leven aan te passen.

Een andere tip is, wanneer je gewend bent om altijd ja te zeggen, dat wanneer iemand jou ergens voor vraagt je aangeeft je er even over na gaat denken en met een halfuurtje er op terug komt. Via whatsapp is dit net wat makkelijker. Dit geeft jou ruimte om even te voelen of je echt ruimte voelt en zin hebt om iets te doen, of dat je je verplicht voelt.

Onthouden!

Zelfzorg is geen overbodige luxe maar pure noodzaak om leuk te blijven voor jezelf en je omgeving! Leer te vertrouwen op je intuïtie en luister ook echt naar haar! Dat gaat je al de helft schelen. Jij gaat altijd voor! Heb je een overvolle agenda voor anderen? Zoek dan een moment waar jij echt even tijd voor jou maakt. Niet komen met, daar heb ik geen tijd voor, kijk even hoeveel schermtijd je op je telefoon hebt na een week?! Dan kan je ook echt wel 15 minuten even alleen met jezelf zijn.

Niet voor jezelf zorgen brengt jouw gezondheid in gevaar!

Het dragen van verantwoordelijkheden die niet van jou zijn, zorgt ervoor dat je vast komt te zitten in het leven en de stress van anderen. Als je jezelf niet eens een vrij moment toestaat om te zijn wie je bent en voor jezelf te zorgen, breng je je eigen balans en gezondheid in gevaar. Gevolg? Het dragen van al die verantwoordelijkheden gaat ook niet meer.

Wat ga jij doen in je komende 15 minuten van pure selfcare?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s