Liefde of een traumaband?

Wanneer we een connectie met iemand hebben noemen we dit ook al snel liefde. De relatie met je partner, vrienden, vriendinnen, het heeft liefde. Of dat denken we. Wanneer spreken we nou eigenlijk van liefde en wanneer is er iets heel anders aan de hand?

Om het verschil tussen liefde en een traumaband te leren herkennen is het vooral heel goed om eerst te weten wat traumabonding nou eigenlijk is.

Een traumabonding herkennen is niet zo simpel, dit komt omdat we het dus ontzettend vaak verwarren met liefde.

Wat is een traumabond:

Wanneer jij, of je partner, te maken heeft met niet verwerkt trauma kan er een traumaband ontstaan. Dit kan met elk type trauma zo zijn, maar het meest komt dit voor wanneer 1, of beide, te maken hebben met een hechtingstrauma.

Vaak start een traumabonding relatie ontzettend diep en vurig, dit komt door het ongezonde hechtingsgedrag dat voortkomt uit het trauma. Wanneer 1 van jullie, of jullie beide, wanhopig opzoek zijn naar liefde, genegenheid, veiligheid of geborgenheid kan je hier volledig door verblind worden.

Foto door Jasmine Carter op Pexels.com

Dit zijn enkele signalen dat je mogelijk in een relatie van traumabonding zit, in plaats van liefde:
-Je bent obsessed met je partner en alles draait om hem, haar, die.
-Je grenzen vervagen.
-Je hebt het gevoel dat je elkaars twinflame bent, al vanaf het vroege begin van de relatie.
-De relatie voelt als meant to be.
-Je bent opslag verliefd geworden.
-Jullie willen vooral samen zijn.
-Jullie leven versmelt met elkaar, denk aan hobby’s, kledingstijl, vriendengroepen.
-Je maakt al snel hele concrete toekomstplannen.

Natuurlijk zitten hier ook dingen tussen die losstaand helemaal geen probleem hoeven zijn. Soms ben je nou eenmaal opslag verliefd. Wanneer je meer dan 3 van deze punten kunt afvinken is het belangrijk om die traumabonding serieus te nemen en te kijken hoe dit tussen jullie zit!

Wat is dan het verschil met liefde?

Over het algemeen is echte, authentieke liefde, iets dat groeit met de tijd. Je kunt je uiteraard vanaf moment 1 flink aangetrokken en onder de indruk voelen, liefde is het alleen nog niet. Wanneer je mega snel verliefd raakt, zoals in het rijtje hier boven benoemd wordt als teken van een traumaband, ken je alleen iemands plannen. De dromen, de toekomst, je kent het niet. Je weet niet wie iemand echt is, alleen wie iemand aan je toont. Je denkt dat je hun liefde kent, maar eigenlijk ken je alleen de trucjes in hun hoofd om je aan hun te binden.

Een relatie die begon als traumabonding kan alsnog slagen! Alleen heb je hierbij wel beide partners nodig die en durven toegeven dat traumabonding ze bij elkaar bracht en die tegelijk ook klaar zijn om flink met zichzelf aan de slag te gaan. Liefde laat je vrij, wil nabijheid maar ook een deel eigen zijn. Je hebt de ander niet nodig om te blijven staan, je wilt de ander naast je. Daar zit een heel groot verschil. Opmerkingen als wij horen bij elkaar zijn onderdeel van traumabonding. Je hoort niet bij elkaar, je hebt elkaar gevonden en dat is voor nu heel fijn en waardevol. Je bent niet minder als je partner wegvalt, je hoort niet bij elkaar.

Bij liefde draait het om gelijkwaardigheid, veiligheid en vertrouwen. Bij traumabonding is er een disbalans, moet je het vertrouwen steeds bewijzen of onderzoeken en voel je je regelmatig onveilig omdat je niet precies weet wat je kunt verwachten.

Heb jij wel eens te maken gehad met traumabonding?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s