Wat is het innerlijke kind en waarom zou je haar helen?

Het innerlijke kind is een thema dat mij aan mn hart gaat. Ik werk als innerlijke kind therapeut binnen mijn eigen bedrijf en vind het ontzettend belangrijk dat mensen gaan inzien wie dat innerlijke kind is en welke invloed zij heeft op jouw leven.

Maar wat is dan dat innerlijke kind?

Het innerlijke kind is eigenlijk dat deel van jou dat alles heeft meegemaakt vanaf de geboorte tot je puberteit. De grootste basis van je innerlijke kind is tussen de 0 en 6 jaar, waarin je volledig afhankelijk bent van je ouders of verzorgers. Je kunt je voorstellen dat in die volledige afhankelijkheid fouten zijn gemaakt. Niet omdat je ouders of verzorgers slechte intenties hadden, maar simpelweg omdat wat jij nodig had niet altijd overeen komt met wat zij konden bieden. Zo kon het zijn dat jij veel geborgenheid en veiligheid nodig had en je ouders je juist zelf de wereld wilde laten ontdekken.

Allemaal kleine dingen die samen tot 1 grote kern komen. Het innerlijke kind. Het is al je emoties. Hoe jij nu met je emoties omgaat komt dus door hoe er wel, of niet, is voorzien in jouw behoeften in je vroege kindertijd.

Het beschadigde innerlijke kind

Wanneer spreken we dan van een beschadigd innerlijk kind? We kunnen sowieso vast vaststellen dat jij een beschadigd innerlijk kind hebt. Niet meteen geïrriteerd raken nu! 100% van de mensen heeft nou eenmaal een beschadigd innerlijk kind voor hun 6e levensjaar. En ja dat komt dus door de fouten die je ouders, onbewust, hebben gemaakt in jouw behoefte bevrediging. Als kind heb je eigenlijk alleen liefde nodig. Wanneer jouw ouders jou dus alle vrijheid gaven maar jij meer behoefte had aan veiligheid en geborgenheid komt hier automatisch een reactie op die klinkt als: ik doe er niet toe, ik ben het niet waard.

Die overtuigingen neem je mee in je volwassen leven. Daarnaast krijg je nog te maken met juffen en meesters, ouders van vriendjes en vriendinnetjes en familie. Stel dat er vaak kritiek was op hoe jij dingen deed, je te snel of te langzaam ontwikkelde, en jij dit mee kreeg, de ultieme basis voor een paar flinke beschadigingen. Je ouders konden nog zoveel liefde geven door fysieke uitingen, je leert door te zien. Dus wanneer jouw ouders zeer kritisch waren op de maatschappij of zichzelf krijg jij dit mee. Er komt dus onbewust een mega hoge lat voor jou waar jij aan moet voldoen. Anders doe jij er niet toe.

Minderwaardigheid, perfectionisme, eenzaamheid. Zomaar wat gevolgen van deze relatief kleine dingen die een mega impact hebben op jouw leven nu.

Foto door Nita op Pexels.com

Oke, maar waarom ga ik haar helen?

Ik wil je vertellen dat het nooit jouw schuld is hoe je beschadigd bent. Bij de een is dat door onschuldige dingen zoals hier boven benoemd. Bij de ander door misbruik, mishandeling, adoptie, onveilig opgroeien. Dingen die wij benoemen als trauma’s. Al is dat kleine en onschuldige net zo goed een trauma.

Jij bent niet verantwoordelijk voor die wonden, maar het jouw heling, dat is wel jouw verantwoordelijkheid. Jij bent verantwoordelijk om die pijnen uit je verleden die nu mee sudderen in je leven aan te kijken en aan te pakken.

Hoe herken je dan die beschadigingen?

  • Je reageert vaak erg heftig op dingen.
  • Je bent vaak zonder directe aanleiding boos of verdrietig.
  • Je stelt je onafhankelijk op en zegt niemand nodig te hebben.
  • Je bent erg perfectionistisch en hebt moeite met het aangeven van grenzen.
  • Je houdt jezelf staande door overmatig geld uit te geven, dingen uit te stellen of je volledig in je werk te storten.
  • Je hebt last van angstige of depressieve periodes, concentratieproblemen of slapeloosheid.
  • Je betrapt jezelf er op dat binnen relaties je altijd in dezelfde patronen vervalt.

Helen begint bij jezelf serieus nemen. Zien dat wat je doet je niet verder helpt. Zien welke effecten het heeft als je niks doet. Zien dat je pijn hebt, ook al weet je niet waardoor. En dan? Dan ga je dat meisje diep in jou veiligheid bieden. Je bent niet boos op haar, zij deed ook alleen maar haar best liefde te krijgen en veilig te blijven. Dat ga jij haar leren geven. Door zelf oefeningen te doen, door contact te maken of door met een innerlijke kind therapeut aan de slag te gaan.

Dat is wat ik doe, mensen helpen in het helen. Kijken welke dingen er waren in het gezin en kijken wat jij nodig had, wat jij nodig hebt. Welke patronen heb jij die komen uit jouw familie maar jou niet verder helpen? Welke pijn en last draag jij mee die niet per se van jou is?

Ik ben benieuwd, was jij al bekend met het innerlijke kind?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s